Serkan DURAN IT Blog

Hyper-V Virtual Switch Manager Yapılandırması

22.01.2019
7.614
Hyper-V Virtual Switch Manager Yapılandırması

 

 

Bu yazımda sizlere Windows Server 2019 sunucu üzerinde Hyper-V vSwitch nedir, türleri nelerdir, yapılandırma yönelik powershell komutunu anlatacağım.

 

Hyper-V vSwitch; layer 2 yazılım tabanlı bir Ethernet ağı trafiği anahtarıdır. VM lerin fiziksel veya sanal ağlarına bağlamalarına imkân sağlar. Hyper-V  yüklemesinde sonra varsayılan olarak  gelmektedir.

 

  • Hyper-V vSwitch nedir?
  • Hyper-V’de hangi vSwitch türleri bulunur ve bunların farkları nelerdir?
  • Remote vSwitch yapılandırmaya yönelik PowerShell komutu nedir?
  • VM’i nasıl yapılandırabilirim?

Hyper-V vSwitch ;


Resim-1

Hyper-V Kurulum işlemini tamamladıktan sonra VM oluşturmaya çalışırsanız bu VM’i bir ağa bağlayamazsınız. Bir ağ ortamı kurmak için Hyper-V Manager – Actions menüsünde Virtual Switch Manager konfigürasyonu yapmanız gerekmektedir.

Virtual Switch Manager, Temel ağ ayarlarınızı yapılandırmanıza gerçekleştireceğimiz çalışma alanımızdır.

Virtual Switch Manager üç vSwitch türü mevcuttur:

External fiziksel bir Hyper-V host bilgisayarı NIC’ini bir VM NIC’e bağlar ve ardından VM makinelerinizİ host bilgsayar dışında, yani fiziksel ağınız ve internet (fiziksel ağınız internete bağlıysa) haricinden erişim sağlar.

Internal, VM leri birbirlerine ve bir hipervizöre bağlamanız gerektiğinde bağımsız bir sanal ağ oluşturmak için kullanılmalıdır.

Private, tüm bağlı VM leri birbirini gördüğü fakat Hyper-V host bilgisayarını göremediği bir virtual ağ oluşturur.


Resim-2

External vSwitch oluşturma:


Resim-3

Birden fazla NIC’e sahipseni, vSwitch için uygun olan fiziksel NIC seçebilirsiniz.

The Allow management operating system to share this network adapter varsayılan olarak etkindir. Bu ayarın devre dışı bırakılması Hyper-V işletim sisteminizin ağa bağlanamamasına neden olur. Remote vSwitch oluştururken, host bilgisayarla olan bağlantıyı tamamen kaybedeceği için dikkatli olun.

SR-IOV :(Single-Root I / O Virtualization) bir vSwitch’i atlayarak ve trafiği doğrudan sanal makineye yönlendirerek ağ verimliliğini artırabileceğiniz bu tür yapılandırmaları hazırlamanıza imkân sağlar.

VLAN ID: Bu ayar, işletim sistemi için Vritual LAN’ı (VLAN) etkinleştirir. Aynı durum fiziksel ortam için de geçerlidir. Aynı ağ içerisinde farklı yayın etki alanları sağlayarak hipervizör trafiğini ayrıştırmanıza olanak tanır.


Resim-4

Network ayarlarınızı tanımladıktan Uygula butonu ile kısa süreli fiziksel bağlatınız kesilir.


Resim-5

Internal ve Private vSwitch’leri oluşturma işlemleri aynı yöntem ile yapılandırılmaktadır.

NOT: Tüm yapılandırmaları aynı zamanda PowerShell komutları aracılığı ile yapabilmekteyiz. Tam söz diziminin TechNet üzerinden kontrol edilmesi gerekse de birkaç PS komut dosyası örneği aşağıda verilmiştir.

PowerShell komut çalıştırırken yetkili yönetici haklarınızı gözden geçirmeyi unutmayın.

Aşağıdaki komut, “Ethernet” NIC’i için External vSwitch oluşturur:

New-VMSwitch -Name “External vSwitch” -NetAdapterName “Ethernet” -AllowManagementOS 1 -Notes “External vSwitch oluştururken PowerShell örneği”

Aşağıdaki komut Internal vSwitch oluşturur:

New-VMSwitch -Name “Internal vSwitch” -SwitchType “Internal” -Notes “Internal vSwitch oluştururken PowerShell örneği”


Resim-6

vSwitch türü “-SwitchType “Internal/Private” parametresini kullanarak veya harici vSwitch için aşağıdaki: “-NetAdapterName “fiziksel NIC’in adı” / -NetAdapterInterfaceDescription “fiziksel NIC açıklaması”” komutlarından birini kullanarak tanımlanır.


Resim-7

vSwitch’leri oluşturulduktan sonra VM Wizard – Network bağlantısını yapılandırmak için kullanabilirsiniz.

İPUCU: Aşağıdaki komutu kullanarak tüm VM lerinizi hangi vSwitch’in bağlı olduğunu kontrol edebilirsiniz:

Get-VMNetworkAdapter -VMName *

VM network bağlantısı:


Resim-8

Internal vSwitch’e veya Private vSwitch’e bağlı olan VM makinenin otomatik olarak IP adresi almasının yalnızca aynı sanal ağda DHCP sunucusu mevcutsa gerçekleşeceğini unutmayın. DHCP sunucusu yoksa özel vSwitch’e bağlı VM için manuel işlem yapmamız gerekecektir.

1. Hyper-V işletim sisteminde Network Connection bölümünden Statik IP adresini ve alt ağ maskesini manuel olarak yapılandırın:

2. Ağınızda bulunan uygun bir statik IP’yi VM NIC’E atayın. Doğru ayarları uyguladığınızda emin olmak  Hyper-V hosta ping atabilirsiniz.

 

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2019 Serkan DURAN