Serkan DURAN IT Blog

Windows 10, sürüm 1909 (19H2) Yenilikleri

18.11.2019
10.499
Windows 10, sürüm 1909 (19H2) Yenilikleri

 

Microsoft Windows 10 işletim sistemi için sekizinci büyük güncellemesi olan 1909’u (19H2) kullanıcıların hizmetine sundu. Bu güncelleme güvenlik iyileştirmelerinin yanı sıra bir takım Windows 10’a getirdiği yeniliklerde dikkat çekiyor ve Microsoft tarafından yapılan açıklamaya göre Windows 10’da yeni özelliklerin beraberinde performans iyileştirmelerininde ve ayrıca bundan sonra gelecek olan güncellemelerin, daha çok performans ve işletim sistemi istikrarını arttırmak üzerine olacağını açıkladı. Güncellemenin detayına inmeden önce önemli bir hatırlatma yapmamın faydası olacağını düşünüyorum: 1909 sürümünün kurulabilmesi için işletim sisteminizde 1903 Mayıs güncellemesinin yüklü olması gerekmektedir.


Resim-1

Sisteminizde Windows 10’a ait hangi sürümü kullandığınızı ‘Winver’ komutu kullanarak basit bir işlem ile kontrol edebilirisiniz.


Resim-2

Güncelleme sonrasından Windows 10 sürümünü 1909 olarak görebilmekteyim.

Windows 10 1909 Güncellemesi Sistem Gereksinimleri:

  • İşlemci: 1 GHz veya daha hızlı işlemci
  • RAM: 32 bit- 1 GB, 64 bit- 2 GB
  • Sabit Disk Alanı: Windows 10 1903 – 32 GB (32 GB sabit disk alanı gereksinimi işletim sisteminin artık Windows güncellemeleri ve sistem kullanımı için 7 GB alan kullanıyor olmasıdır.1903 öncesi sürümler için geçerli olmadığını bilmenizde fayda olacaktır.)
  • Ekran Çözünürlüğü: 800 x 600
  • Grafikler: Microsoft DirectX 9 veya üstü ile WDDM 1.0 sürücüsü

Windows 10 Kasım 2019 1909 güncellemesi, hangi yenilikleri beraberinde getirdi?


Resim-3

Notifications ve Actions’de tüm bildirimleri ve sesleri devre dışı bırakmak için yeni bir sekme eklendi. Böylelikle ‘Allow notifications to play sound’ seçeneğini pasif hale getirerek bildirim seslerini engelleyebilir, altta yer alan ‘Most recent’ sayesinde bildirimlerinizde zamanlama belirleyebilirsiniz.


Resim-4

Ayrıca ilave olarak uygulamalar için bildirimler detayında   özelleştirme ve görsel değişiklikleri yapabilmekteyiz.


Resim5

Başlat menüsünde daha önceki sürümlerde sol sütuna geçmek için seçim yapmamız gerekiyordu. İmleci sol tarafta kaydırmanız ile artık menünün otomatik olarak genişlemesini sağlıyor. Bu basit geliştirme Başlat Menüsü’nü daha da kullanışlı hale getiriyor.


Resim-6

Takvim uygulamasını açmaya gerek kalmadan Görev Çubuğu üzerinden takvim etkinliklerini oluşturmayı sağlıyor. Soldaki Başlat menüsü, her seçeneğin adını ortaya çıkarmak için otomatik olarak genişleyebilmektedir.

Resim-7

Windows 10 1909’un bir başka özelliği ise ,Daha önceki sürümlerde dosya gezgini arama kutusu Windows arama tarafından yönetilmekteydi.1909 ile dosya gezgini arama kutusu OneDrive’da dahil ederek ve PC’nizde çevrimiçi dosyalarınızı, Uygulamaları, belgeleri, e-posta iletilerini, şirket kaynaklarını ve hatta kişileri bulmak için  kullanabilirsiniz.

Pil Ömrü- Windows 10 Sürüm 1909 bazı sistemlerde genel olarak batarya ömrünü ve güç verimliliğini geliştirmeyi sağlıyor.

Sistem Deneyimleri- Yeni özelliklerin bir parçası olarak güncelleme 3.party dijital asistanları, geliştirilmiş çok çekirdekli işlemci mantığını ve daha iyi pil ömrü sunuyor.

Dijital Asistanlar-Windows 10’da 3.party dijital asistanların aktive olması için seslendirme özelliğini destekliyor.

İşlemciler- işlemci performansına odaklanan önemli bir özellik sunuyor. Her ne kadar artık tek çekirdekli işlemciler kullanılmıyor olsa da   birden fazla çekirdeğe sahip işlemcilerin performans ve güvenilirlik sağlaması için, çekirdekler arasında daha adil bir şekilde dağıtan bir rotasyon politikası uygulandı.

Windows 10 Pro and Enterprise in S mode-Windows 10 S modu ilkesi Micorosoft Intune’geleneksel Win32 (Masaüstü) uygulamalarına izin verir hale getirildi.

Windows 10 1909 Güvenlik Tarafındaki Yenilikler;

Windows Defender Credential Guard– ARM64 aygıtları (Surface Pro X gibi) kimlik bilgilerinin çalınmasına karşı korumak için kullanıma hazırlandı.

Windows Sandbox – Windows Sandbox, Bu özellik Windows 10, 1903 sürümü beraberinde gelmişti. 1909 sürümünde, bir adım daha ileri taşınarak VM işletim sistemini host işletim sisteminden çalıştırmanıza izin veren hybrid sürümlü container senaryoları içeriyor.

Windows Virtual Desktop – Cloud da çalışan kapsamlı bir masaüstü ve uygulama sanallaştırma hizmetidir. Basitleştirilmiş yönetim, multi session özelliği ile  Windows 10, Office 365 ProPlus için en iyi duruma getirme ve Remote Desktop Services (RDS) ortamları için destek sağlayan sanal masaüstü altyapısıdır (VDI). Birkaç dakika içinde Windows masaüstlerinizi ve uygulamalarınızı Azure’da deploy edebilirsiniz.

Desktop Analytics – Desktop Analytics, Windows endpoints yönetimi hakkında veri odaklı bilgiler veren Configuration Manager ile entegre cloud tabanlı bir hizmettir. Windows endpoints güncelleştirmeleri hakkında analiz yapar ve yönetim anlamadımda daha doğru karar vermenize yardımcı olur.

Microsoft Connected Cache – Windows Server veya Linux Sunucusuna yüklenen Microsoft Connected Cache, Optimizasyonu ile birlikte, network trafiğinizi yerel kaynaklara sorunsuz bir şekilde yükleyerek içeriği bayt aralığında etkili bir şekilde önbelleğe alır. Connected Cache, ağınızdaki cihazlarınızın ihtiyaç duyduğu içeriği şeffaf bir şekilde önbelleğe alan “configure once and forget it” çözümüdür.

Microsoft Endpoint Manager– Microsoft Intune ile birlikte ve Microsoft Cloud’un mimarisinden yararlanarak mevcut Configuration Manager yapılarınızı daha verimli hale getirerek migration  süreçlerinide desteklemektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2019 Serkan DURAN