Windows Server 2019 WSUS Kulumu
Birçok yapıda Client bilgisayar, Sunucu ailesi ve Office uygulamaları periyodik olarak güncelleme (update) yayınlandıkça bu yeni güncellemeleri manuel indirerek veya her bilgisayar için lokal yönetim ile yükleme işlemi yapmakta orta ölçekli ve daha büyük yapılarda bu durum biz IT yöneticilerinin hem zamanını hem de yönetim açısından zorluklar çıkarması muhtemel oluyor. Hal böyle olunca bu durumdan bizi kurtaracak Microsoft’un Windows Server Update Service rolü imdadımıza yetişiyor. Peki WSUS ne işe yarar ne gibi kolaylık sağlar? Aslına WSUS’un temel görevi belirlediğiniz güncellemeleri indirmenizi ve bu güncellemeleri network yapınızda bulunun Server, Office uygulamaları ve Client makinelere merkezi bir noktadan güncellemelerini dağıtma rolünü sağlar. WSUS avantajı ise güncellemeler tüm bilgisayarlar üzerine daha hızlı ve kolay deploy etmiş olacaksınız.
Server Manager konsolunu açtıktan sonra dashboard ekranından Add roles and Features tıklıyoruz.
Resim-1
Select Installation Type ekraninda Role-based or Features-based Installation kurulum standart bildiğimiz rol ve özelliklerin kurulumunu yapabileceğimiz bölümdür. Role-based or Features-based Installation seçerek Next diyerek devam ediyoruz.
Resim-2
Server Destination Server bölümünde kurulum yapacağımı sunucu seçimi ile devam ediyorum
Resim-3
Windows Server Update Services kutucuğunu işaretleyip Next ile devam ediyoruz.
Resim-4
Şimdi ise Backgraund Intelligent Transfer Service (BITS) seçelim ve Next ile devam ediyoruz.
Resim-5
WSUS hakkında gerekli açıklamaları okuduktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.
Resim-6
WID Database: Windows Update Services internal database dir. Windows Update Services kendi veritabanı oluşturarak kullanacağını belirtmiş olursunuz.
WSUS Service: Windows Update Services, WSUS rolünün çalışması için gerekli olan servislerin kurulumunu sağlayan bir rolümüzdür.
SQL Server Connectivity: Sadece Windows Update Services veritabanı kurulumu gerçekleştirir.
WID Database ve WSUS Service seçeneklerini seçerek ve Next diyerek devam ediyorum.
Resim-7
C diskimin altında WSUS isimli bir klasörünün içinde update’lerimi barındıracağım. Next diyerek ilerliyoruz.
Resim-8
Restart the destination server automatically if required seçeneğini işaretliyoruz. Next diyoruz.
Resim-9
Kurulum başladı servis ve bileşenler yükleniyor.
Resim-10
Launch Post-Instalition task veya Close diyerek Server Manager Dashboard’an ekranında Tools bölümüne gelerek oradan Windows Server Update Services’i açalım.
Resim-11
Next diyoruz.
Resim-12
Kutucuğu işaretlerseniz Microsoft tarafına istatistik bilgi gidecektir. Ben işaretlemeden Next diyoruz.
Resim-13
Update’leri Microsoft tarafından alacağımızdan dolayı Synchronize from Microsoft Update seçimi ile ilerliyoruz.
Resim-14
Proxy kullanmayacağız. Next diyerek devam ediyoruz.
Resim-15
Connect to Upstream Server ekranında gerekli bilgilerin ve Synchronize işlemlerini başlatmak için Start Connecting’i seçip işlemi başlatıyoruz. Bu işlem biraz zaman alacaktır.
Resim-16
Kurulum tamamlandı Next diyoruz.
Resim-17
Ortamınızda hangi dillerde işletim sistemi veya Office uygulamaları kullanıyorsanız o dilleri işaretlememiz gerekmektedir. Gerekli dil seçimi yapıldıktan sonra Next ile devam ediyoruz.
Resim-18
Yine yapınızda hangi işletim sistemi, server ailesi ve Office uyglamaları kullanıyorsanız kutucukları işaretleyip Next ile devam ediyoruz.
Resim-19
Windows Update Services sunucumuzun update işlemleri kategori olarak düzenleyebiliriz. İhtiyacımız olan update’leri belirliyoruz. Next diyoruz.
Resim-20
Senkronizasyon işlemi nasıl yapılsın ya da hangi günlerde yapılsın gibi işlemleri yapabiliriz. Zaman ve gün ayarlarını yaparak Next diyorum.
Resim-21
Begin initial Synhronization kutucuğunu işaretleyerek senkronizasyon işlemini başlatıyoruz.
Resim-22
Finish diyerek kurulumu tamamlıyoruz.
Resim-23
WSUS kurulum işlemini tamamlandıktan sonra Yönetimine geçebiliriz. Bir sonraki yazımda WSUS güncellemeler ve client bilgisayarların WSUS üzerinden nasıl güncellemeleri alacağından bahsedeceğiz.