Serkan DURAN IT Blog

BlockChain Şifreleme Nasıl Çalışır?

25.05.2019
3.644
BlockChain Şifreleme Nasıl Çalışır?

Blockchain nedir konusunu bir önceki makalemde bahsetmiştim şifreleme BlockChain için neden bu kadar çok önemli arasındaki ilişkiyi anlatmaya çalışacağım. Şifreleme BlockChain temelini oluşturmaktadır. Bu yapıda verilerimiz binlerce bilgisayarlarda kayıtlı bulunuyor birbirilerini tanımayan cihazlarda ve bu cihazlarda ayrı ayrı verinin güvenliği bütünlüğü nasıl sağlanıyor diye düşünmeden edemiyoruz  ? Düzgün ve değiştirilmemiş olması çok önemli işte tamda burada şifreleme sistemi devreye giriyor. Şifreleme sayesinde tüm makinelerde veri tutarlı ve değiştirilmemiş ve gizli kalıyor olmasıdır.

SHA-256 Şifreleme Nedir?

SHA -256 (Secure Hash Algorithm) National Security Agency tarafından geliştirilmiş Sayısal İmza Standardında (DSA-Digital Signature Standard) kullanılmak üzere tasarlanmış bir algoritmadır. SHA-2 hash algoritma setindeki güvenliğe en yüksek sahip olan kriptolama sistemidir. SHA-256 özelliği verileri standart büyüklüğe 32 byte -64 hexadecimal hash değerlerine dönüştürmesidir.

Şifreleme mantığını biraz daha detaylı inceleyelim.

Aşağıdaki linkten sizde benimle beraber test edebilirsiniz.

https://www.xorbin.com/tools/sha256-hash-calculator


Resim-1

Şifreleme Sistemi SHA-256 böyle çalışıyor. Girdi olarak şimdi herhangi bir SHA-256 “MSHOWTO” yazalım, 64 karakterli sonucu görmekteyiz

Peki ya daha uzun bir metin girdiğimizde ne oluyor test edelim.


Resim-2

Yine 64 karakterli bir sonuç almaktayız. Data bölümüne istediğiniz kadar metin, kitap, makale vs. girin sonuç yine değişmeyecek 64 karakterli benzersiz bir şifreli sonucu alacağız.

Şimdi isterseniz ilk örneğimiz ‘MSHOWTO’ örneğini tekrar test ederek MSHOWTO? Şeklinde sonuna ‘?’işareti ekleyip deneyelim.


Resim-3

MSHOWTO kelimesi sadece sonuna bir harf ekledik çıkan sonuç tamamıyla değişti dikkat ettiyseniz sonuç yine 64 karakterli.

Sanırım buraya kadar her şey normal şimdi aynı girdiler sonuç aynı veriyor. Bir harf dahi değiştirdiğimizde sonuç bambaşka oluyor. Tamda burada bilginin orijinal, değiştirilemez olup olmadığını anlamamız sağlamaya yaramaktadır.

Bu şifreleme sistemin özelliği şifreyi yani sonucu bilmeniz girdiyi bilmeniz anlamına gelmiyor. Girdiyi biliyorsanız sonucu bulabiliyorsunuz ama sonuçtan geriye gidemiyorsunuz. Yani elimizde bir 64 karakterli orijinal evrakı düşünelim ne anlama geldiğini veya okuyamıyoruz. Ancak kâğıdın orijinali var ise şifrelenmemiş aynı veriyi elde etmiş oluyoruz. Yukarıda verdiğimiz örnekte verinin doğruluğunu ve kişilerin bu bilgiye güvenini sağlayan en önemli unsur dağınık olarak herkeste aynı şekilde olmasıdır.

Şifrleme Private Key and Public Key (Özel Anahtar– Genel Anahtar) prensibi ile çalışmaktadır.

Bu yöntem, “simetrik şifreleme yöntemi” olarak bilinen ve şifreleme ile şifre çözmenin aynı anahtar parola ile yapılması metodundan farklıdır.

Şifreleme metodunda, veri şifre sahibinin 2 adet anahtarı vardır. Bunlara Private Key and Public Key adı verilir.


Resim-4

Özel Anahtar ve Genel Anahtarı bana ait birbirlerinin aynı olan iki anahtar gibidir. Aralarındaki tek fark, Private Anahtarın sadece bizim bildiğimiz anahtar olmasıdır. Public Anahtar yine bize ait ama herkes ile paylaştığımız herkesin görebileceği bir anahtardır. Örnek verirsek Public key günlük hayatta kullandığımız sanal hesap numarası IBAN no diyebiliriz.Private key ise evimizin anahtarı olarak düşünebilirsiniz. Evinizin anahtarı olmadan özel alanınızda hiçbir faaliyet göstermezsiniz.

Bu sistem sayesinde dijital varlıkların herhangi bir aracıya ihtiyacı olmaksızın güvenli bir şekilde bir taraftan öbürüne taşınması sağlanıyor. Dijital olarak bana ait olan her tür varlığı bir başkasına transfer edebilmemizdir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2019 Serkan DURAN