Windows Server 2019 – DHCP Kurulumu
Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) RFC (RFC 2131) dinamik olarak IP adresleme dağıtmak için sunucu ve istemciler için yapılandırma bilgilerini veren 1541 tarafından tanımlanan standart bir protokoldür. Yani DHCP’nin yaptığı iş temel olarak ağa bağlanan cihazları, DNS sunucu adresi, Default Gateway varsa proxy sunucu bilgilerini gönderir bu sayede Network ortamınızda cihazların ağınıza bağlanarak diğer cihazlarla iletişim kurabilmesi veya internete erişimin sağlamaktadır.
Neden DHCP Kullanmalıyız?
TCP / IP tabanlı bir ağdaki her cihazın, ağa ve kaynaklarına erişmek için benzersiz IP adresine sahip olması gerekir. DHCP olmadan, yeni bilgisayarların veya bir alt ağdan diğerine taşınan bilgisayarların IP adreslerinin manuel olarak yapılandırılması gerekir.
DHCP ile tüm bu işlemler otomatik olarak merkezi olarak yönetilir.DHCP sunucusu bir IP adresi pool da tutar ve ağınızda kullanılması durumunda ip adresi dağıtımı otomatik olarak belirlediğiniz ayarlar doğrultusunda kiralar.
DHCP Server, yapılandırma bilgilerini içeren bir veritabanında saklar:
- Ağdaki tüm CLİENTLAR için geçerli TCP / IP yapılandırma parametreleri.
- Clientlara atama için bir pool’da tutulan geçerli IP adresleri.
- Belirli DHCP client ile rezerve ayrılmış IP adresleri. IP adresinin tek bir DHCP istemcisine tutarlı olarak atanmasını sağlar.
- IP adresinin kiralama yenileme süreleri.
DHCP’nin Yararları;
- DHCP, manuel IP adresi yapılandırmasının neden olduğu yapılandırma hatalarını veya bir IP adresinin aynı anda birden fazla bilgisayara atanmasından kaynaklanan adres çakışmalarını en aza indirir.
- Merkezi ve otomatik TCP / IP yapılandırması.
Windows Server 2019 DHCP Role Kurulum;
Server Manager‘ı açın ve Add roles and features‘a tıklayın.
Resim-1
Role-based or feature-based installation seçerek ilerleyin.
Resim-2
Select a server from the server pool seçimi ile devam edin.
Resim-3
DHCP Server rolünü seçin ve Next ilerleyin.
Resim-4
Add Features ekranında ise varsa eklemek istediğiniz yükleme paketini ilave edebiliyoruz şimdilik ekleyeceğimiz herhangi bir özellik olmadığı için Next seçimi ile devam edelim.
Resim-5
Next butonu ile İlerleyin.
Resim-6
Confirmation ekranımızda ise yapılandırma özetini görmekteyiz.DHCP server kurulumunu Install seçimi ile yüklemeyi başlatabiliriz. Yükleme tamamlandıktan sonra server yeniden başlatılmasını için Restart the destination server automatically if required seçeneğini işaretleyerek restart olmasını sağlayabiliriz. Install seçimi ile kurulumu başlatalım.
Resim-7
DHCP Server kurulum işlemi devam ediyor. Yükleme tamamlandıktan sonra aynı ekranımızda, DHCP configuration sihirbazını başlatarak post-install yapılandırma işlemini tamamlamamız gerekmektedir.
Resim-8
Description, DHCP yetkilendirmeleriyle alakalı olarak bilgi vermektedir Next diyelim.
Resim-9
DHCP Serverınız bir domain üyesi ise IP adreslerini dağıtabilmesi için mutlaka Authorize (Yetkilendirme)edilmesi gerekir. Domain üyesi olup authorize edilmemiş DHCP Server network ortamınıza IP adresi dağıtamaz.
Resim-10
Authorize işlemi tamamlandı.
Resim-11
DHCP Server’ı Server Manager-Tools-DHCP menüsünden başlatalım.
Resim-12
Windows Server 2019 DHCP Server’ımızın sorunsuz bir şekilde çalıştığını göreceğiz.